Mytologisoitu hyvä ulkomaalainen

Seuratessani poliittista dialogia ja kannanottoja, sekä kulkiessa tielläni paikallisivaikuttajana, aktivistina ja tavallisena kaduntallaajana, olen usein kohdannut kansallismielisiltä tahoilta samankaltaisia kantoja siitä, miten he eivät vastusta ulkomaalaisia kokonaisuudessaan. Tiivistelmiä, joissa painotetaan, ettei heillä ole ongelmana ulkomaalaisuus tai uussuomalaisuus itsessään, vaan heidän ongelmansa on vain työttömät, kulttuuriin sopeutumattomat ulkomaalaiset. Vaikkei välttämättä haastatteluissa tätä kuulekaan niin usein, niin syventyessäni epäviralliseen keskusteluun ja pienempiin kannanottoihin, kuulen monesti sanat ”ei minua kunnolliset maahanmuuttajat haittaa, vaan ne, jotka ei tee työtä ja tekee rikoksia.”

Kunnollinen maahanmuuttaja, hyvä ulkomaalainen. Tuo lähes mytologisoitu käsite, joka monesti heitetään harkitsemattoman ja epädiplomaattisen sutkauksen kanssa samaan soppaan kuin vakuudeksi siitä, ettei puhuja ei ole rasisti vaan asiallisesti maahanmuuttoa kritisoiva. Puhuessani erään tuttavani kanssa, kertoi hän ystäviensä mielipiteen rasismista. ”Rasisti ei saa olla, ei meillä ole ongelmaa kunnollisten ulkomaalaisten kanssa jotka haluaa tehdä työtä ja on kunnolla.” Minusta tämä toimii selkeänä esimerkkinä siitä, kuinka moni kokemukseni mukaan asian mieltää. Monelle ei valitettavasti välttämättä ole kuitenkaan selvää, että pelkän ulkonäön kautta ei voi päätellä, kuka kadulla vastaantuleva on. Tätä havaintoa tukee monen ulkomaalaistaustaisen arkikokemukset.

Tämä kansallismielisten ja joidenkin ns. tolkun ihmisten väite olisi helpompi niellä, mikäli se korreloituisi Suomen kansallismielisten tahojen toiminnan kanssa, tai edes edustavien tahojen oman politiikan kanssa. Monesti kuitenkin työllisyys ja riittävä sopeutuminen paikalliseen ympäristöön jää kuitenkin raakojen yleistysten ja räväköiden vetoomusten alle. Perussuomalaisten taholta on tullut lähiaikoina useita tällaisia ulostuloja siitä, miten muslimit ovat terroristeja, miten he tuhoavat länsimaat, miten heidät pitää karkottaa mahdollisimman pian Suomesta, saada ulos täyttä häkää hinnalla millä hyvänsä. Kansanedustajan huutelu Suomessa syntyneen ja kasvaneen tummaihoisen tavankansalaisen Afrikkaan lähettämisestä, sekä samaisen Mustan Barbaarin parjaaminen, on puoluejohdon mukaan hupsuttelua. ”Muslimit pois tästä maasta!” kirjoittaa toinen kansanedustaja saamatta edes toruja, kolmannen kiittäessä Jumalaa vastaanottokeskuksen polttamisesta. Pelkkää hupsuttelua kai tämäkin. Perussuomalainen Jussi Halla-Aho kirjoittaa ja puhuu usein hyvin yleistävästi irakilaisista ja somaleista. Eikä paljon aikaa ei ole kulunut siitä, kun Suomen Sisu möi ”LOL DIVERSITY”-paitaa, missä räikeästi parjattiin lapsia, joiden yksi vanhempi on vaalea, toinen tumma.

Muukalaisvihan osalta saa koulutettu, työssä käyvä, kotoutunut tai Suomessa syntynyt ja ikänsä kasvanut, arkielämässään yhtä lailla tuta vihan niskassaan kuin myyttinen sossutuet huijaava pikkurikollinen. Tämä lienee myös paljolti siitä kiinni, että suuret julkiset tahot ovat itsekin toiminnassaan olleet erittäin yleistäviä, ja laajamittaisesti tehneet omalla käytöksellään julkisesta vihanpidosta hyväksyttävää. Saanen kysyä, miten tämä liittyy muun muassa hallituspuolueessa esille tuotuun huoleen maahanmuuttajien ja maahanmuuttajataustaisten työttömyydestä?Tilastollisesti todettuja ongelmia ja ongelmakohtia on hyvä tuoda esille, mutta eikö tällöin olisi parempi myös konkreettisesti ilmentää tämä huoli keskitetysti ja ratkaisulähtöisesti, asiattoman kommentoinnin, yleistämisen ja abstraktin mökeltämisen sijaan? Jos luodaan alkuasetelmaksi se, että niitä huonoja mamuja saa kyllä väheksyä ja vihata, mutta ”ei meillä niitä kunnollisia vastaan ole mitään,” päättää jokainen loppukädessä itse, kuka on hyvä ja kuka huono, ilmeisesti siis moni ihonvärin perusteella. Työpaikalleen menevä lähihoitajana työskentelevä somali on kadulla kulkevalle naiselle ihmissaastaa, ja koska on okei kostaa niille ”huonoille mamuille” hän myös tekee niin. On aivan sama, jos maltillinen kansallismielinen kantaa tasapainoisia ajatuksia, mikäli samalla kuitenkin luodaan ilmapiiri, jossa mielivaltainen kauna, siis epäsuorasti monesti kosto, jollekin ihmisryhmälle on hyväksyttävää. Minusta ei ole epäreilua vaatia Suomen pääasiallisia nationalistisia tahoja toimimaan ratkaisulähtöisesti, keskitetysti ja reilusti. Edes koherenttius olisi suotavaa. Ilmeisesti kuitenkin räväkkä valittaminen maahanmuuttajista on poliittisille tahoille houkuttelevan helppoa ratkaisulähtöisyyteen verrattuna.

Ehkä minunkin pitäisi vaan olla hyvä ulkomaalaistaustainen mies, joka kiltisti ja mukisematta ottaa nyrkin turpaansa matkalla töihin. Olenhan sentään koulutettu ja aktiivinen ulkomaalaistaustainen, ikäni täällä kasvanut nuori, siis kaiken järjen mukaan nationalisteille hyvä ulkomaalainen. Vai ovatko ne ”hyvät ulkomaalaiset” joita vastaan ei maltillisilla nationalisteilla ole mitään, vain filosofinen abstraktio, jolla ei ole mitään tekemistä oman politiikan ja toimien kanssa?

AdamAl-Sawad
Vasemmistoliitto Kuopio

Pelialalla työskentelevä aktivisti, jonka juuret löytyvät niin Suomesta kuin monesta muustakin maasta. Poliittisesti käännyn vasemmalle ja olen vakaa tieteeseen pohjautuvan politiikan kannattaja aina kun on mahdollista. Toimin KuRIn ja IGDA Kuopion hallituksissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu